dimarts, 6 de maig del 2008

Mals averanys

Avui m'ha passat una cosa estranya. Aquí a Tortosa molta gent parla d'un blog de notícies d'aquestes terres on la gent hi deixa comentaris: lamarfanta.blogspot.com. Suposava que hi entraria i no em podria situar gaire perquè encara conec molt poc les Terres de l'Ebre, però estava equivocada: hi ha notícies que més o menys publiquen tots els diaris provincials i els setmanaris de l'Ebre, n'hi ha de més locals i també n'hi ha d'un àmbit més ampli. Ara el tema de més rabiosa actualitat és el transvasament de l'Ebre cap a Barcelona, del mini que arribava a Tarragona (el desconeixia abans que parlessin de sequera) i que ara allargaran.

Entenc la preocupació de la gent d'aquestes terres, perquè el riu és com el senyor que tot ho endreça aquí, i sense ell, moltes de les meravelles que hi ha segurament no existirien. He de dir que el valor més preuat de l'Ebre (encara no he tingut temps de trobar-ne més) és el paisatge que l'acompanya, des de Flix fins a Deltebre. Abans no, però ara, gràcies a la Montse, amb qui l'altre dia vam agafar el cotxe per recórrer l'eix de l'Ebre amunt i avall, conec el nord i el sud d'aquest territori. Curiós: començo a parlar com ells: Ebre, territori, Terres de l'Ebre, ebrencs i ebrenques... i no dic que acabaré dient "no als transvasaments" perquè això ja ho havia dit abans, en una manifestació que van fer a Barcelona fa uns quants anys. La veritat és que aquí tot és entranyable.

Com sempre, me n'he anat del tema. La cosa curiosa és que vaig llegir a "la marfanta" una notícia sobre la interconnexió reversible i també tots els comentaris que hi havia. Quan vaig acabar tenia malestar perquè, en lloc de discutir i comentar el tema, la gent s'atacava com si fossin lluitadors de vàndols diferents. I no ho vaig entendre. I hi vaig escriure jo, senzillament amb l'ànim d'animar-los a reflexionar sobre el que estaven dient, i la lluita que entre ells mateixos engendraven. Tots antitransvasistes, i tots contra tots alhora.

Aquest era el meu missatge:
Fa poc que visc a Tortosa, i cada dia sento parlar d'aquest blog. Hi he entrat per curiositat, i m'he quedat embaladida dels comentaris que tanta gràcia fan a la poca gent que conec i que a mi més aviat m'han fet una sensació estranya, com si tots estiguessin fets per criatures de primària que són com gallets de lluita i que tiren la pedra i amaguen la mà. Potser és pel tema en qüestió, que reconec que us afecta com a territori, però és que vist des de fora tot té una altra perspectiva, i aquí sembla que només estigueu enrabiats amb el govern que us representa a les Terres de l'Ebre. I amb la Comedianta Tortosina, que no sé qui és però va en la línia de tots. Un consell: aparteu-vos de la pantalla, respireu fondo, tanqueu els ulls i quan els obriu intenteu mirar-ho tot des d'un altre angle, i amb una mica més de seny. Tornaré demà, per si hi ha algun tema nou i la crispació no és la mateixa. Estic decebuda.

I aquesta la primera resposta que m'hi he trobat:
Bueno, tampoc estem aquí per a complaure't a tú. Faltaria més. Per cert, si visites blogs com los de l'Avui (sembla ser que els més visitats de Catalunya) podràs vere que el nivell que hi ha és igual o pitjor al que hi ha aquí. Potser a partir d'ara los teus comentaris elevaran la mitjana, o potser no.

I aquesta la segona:
A la veu fosca: Molta gent com vostè i de procedència diversa ha volgut entrar al territori amb les fums que ens demostra en el seu escrit. Li he de confessar que habitualment es tracta de gent procedent de l’àrea Metropolitana de Barcelona, que per raons diverses (normalment professionals) han aterrat al nostre territori.. Abans que res donar-li la benvinguda, no sense advertir-la que la prepotència amb la que vostè tracta a la gent, li passarà aviat factura...Aquí tothom que ve amb fums de colonitzador, ho te molt clar...I un consell; no infravalori als seus veïns i aprengui d’ells que segur que te molt a aprendre...Entre altres coses humilitat...Repeteixo la meva benvinguda, i li desitjo que estigui entre nosaltres molts anys...

No era "prepotència", era decepció. Que si PSC, que si ERC, que si dimissions, que si cadires, que si sous... Suposo que el que els ha fet mal ha estat que he dit sobre el tema del transvasament que "vist des de fora tot té una altra perspectiva". Potser calia que ho expliqués, que expliqués la perspectiva des de fora, que no és altra que la meva, una nouvinguda a l'Ebre que es va manifestar a Barcelona per ells i encara no havia estat mai a Tortosa

3 comentaris:

Anònim ha dit...

benvolguda veu fosca;

no cal que et preocupes, a "la marfanta" n'hi apareixen moltes, de marfantes, així que és normal llegir tota classe d'anònims... i si bé ara toca el tema del transvassament (molt delicat més que res pel despreci que han tingut la major part de polítics envers la ciutadania ebrenca) sempre hi acostuma a haure-hi soroll...

:D

benvinguda a les Terres de l'Ebre, i espero que la teua estada aquí, sia curta o llarga, sia ben fructífera en tots los sentits!

Tulep ha dit...

pel que fa al tema marfanta...sóc de Tortosa i trobo que en part tens raó, hi ha molta gent (politicuxos) que no tenen faena i se passen los matins escribint des dels seus respectius ajuntaments, consells comarcals etc. i son los que més que construïr se dediquen a destruïr a tothom que poden, es lo que ai...suposo que se senten malament despues de tot lo que han fet i de la merda que els envolta i per lo tant se dediquen a n'això en lloc de dedicar-se, per exemple, des dels ajuntaments i consells comarcals a emprendre mesures per a evitar el transvasament i per a avançar cap a una nova cultura de l'aigua...

d'altra banda pel que fa al teu últim comentari que dius que et vas manifestar per natros...jo no ho veig així...si volen fer transvasaments és perquè hi ha interessos...AGBAR compra i ven aigÜa i per tant com més aigüa tingue més en podrà vendre i més s'enriquirà. d'altra part és una aigüa que ha de servir per abastir tots els nous projectes urbanístics que no s'han aturat tot i la sequera, ha de servir per a poder continuar esquiant amb neu artificial i per a que tots los hotels puguen tindre les piscines plenes i que els seus hostes consumisquen 5 vegades més aigua per persona i dia entre d'altres coses...

per tant penso que no és el nostre problema sinó que és un problema de model territorial que afecta a les Terres de l'Ebre i el Delta evidentment, però també afecta a la gran majoria de la ciutadania que no veurà els beneficis d'aquest ni de cap transvasament...

que no mos enganyen més

avui com ahir, avui com demà
sempre contra tots els transvasaments

Anònim ha dit...

Com veuràs, a tot arreu hi ha de tot. I a LaMarfanta també. Celebro el teu posicionament anti-transvasista i t'incito a seguir descobrint la nostra realitat. Hi ha moltes perles ebrenques, de tota mena, en mig d'una romiguera que punxa i tot cobert de palla pel matxo. Quan travesses la tobor t'arranques la pell a tires, però així estem tots, ferits a cada moviment, servint de menjar al matxo i sobrevivint, intentant comprendre quina mena de gran pecat hem comés per suportar el mal Karma. Igual que tants pobles que estan sent xafats i maltractas al mon, i que estan encara pitjor que natros.
És un colonialisme de la burgesia dominant catalana. L'etern menyspreu de la noblesa rància cap els nouvinguts o les terres conquerides. Un model de creixement que ha tocat sostre i en el que aquest nou episodi de violació de recursos naturals, de la convivència, i de l'equilibri de Catalunya ens mostra la poca substancia que té. Pela per avui, destrucció pel demà. Pel demà dels nostres fills, nets, amics, tots.
No és possible un ambient més humà, distès, racional?
No. No volen, no en saben. El seu llenguatge és l'imposició, l'engany, la traició. És el model Neoliberal aplicat per un govern indigne, que s'ha deixat arrastrar per la maniobra d'AgBar.
Per tot això, seguim dient No al Transvasament. I hem de sortir al carrer, no ens deixen cap més camí.
Ens trobem a Amposta!